Luchtwachttoren 4Y2 bij Spaarndam.


De bouwvergunning werd in Haarlem afgegeven in 1954 met vergunnings nummer , 48-B-1954  en dossier nummer 158.639.  Het adres was Boezemkade 3 , 2063JH Spaarndam

Deze luchtwachttoren bij Spaarndam had ongeveer een hoogte van 10,88 meter  Type 9-36  op de Liniewal ten  westen van Spaarndam achter de ijsbaan Nova Zembla waarvan de fundering nog zichtbaar is en licht aan de Redoute in Spaarndam. Deze toren was te herkennen aan het 'Raat systeem' een open beton constructie van prefab- elementen. Deze  luchtwachttoren was gebouwd tussen 1954 en 1955 op de Liniewal noordelijk van de Slaperdijk en gesloopt rond 1985. De luchtwachttoren te Spaarndam is ter plaatse gedemonteerd en de prefab elementen zijn in kratten afgevoerd. De hijskraan is via de bestaande oprit naar de demontage plek gereden. Deze info komt van S.W. Balm en bevestigd door G.visser ( geboren en nog woonachtig op het nabij gelegen Havenplein te Spaarndam ) De luchtwachttoren Spaarndam viel onder de 4e luchtwachtgroep van de KLD Boezemsingel 2 in Alkmaar.


Luchtwachters Toren Spaarndam:


Postcommandant sergeant- majoor T. de Groot uit Haarlem 

J.Schilder uit Haarlem  

                                                      

( verder zijn we nog opzoek naar meer namen van Luchtwachters van de toren Spaarndam en vermoedelijk waren er ook mensen uit Spaarndam aktief bij het Korps Luchtwacht Dienst )
Bron beeldbank St.Menno van Coehoorn. 
De luchtwachttoren op de Liniewal, foto gemaakt in 1966.
Bron Beeldbank St.Menno van Coehoorn
Foto uit 1966 waar de luchtwachttoren rechts zichtbaar is.
Bron S. van Lochem
Luchtwachttoren Spaarndam Type - 9,36

Foto gemaakt door Dhr. Proost in 1982 (HWS)
Op de Liniewal is de Luchtwachttoren zichtbaar op de achtergrond.
 Foto, W.Koelman : HWS.
 In de achtergrond de KPN toren in de Waarderpolder in Haarlem.
De Luchtwachttoren in het midden zichtbaar in de winterse nevel.